Diesel, benzine of elektrische bedrijfswagen: wat is de beste keuze?

Bedrijfswagenvoorraad 4 October 2023

Benzine, diesel of elektrisch: het kan voor elk bedrijf verschillend zijn wat de beste keuze is. Elk type bus heeft immers zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten waar je op moet letten bij het maken van een keuze? Lees dan verder.

Afhankelijk van waar je de bedrijfswagen voor gebruikt, kan het verstandig zijn om een benzine, diesel of elektrische bus te kopen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze en hebben daarom de voor- en nadelen van deze drie types op een rij gezet.

Bedrijfswagens op diesel

Voordelen

De meeste keuze heb je als je gaat voor een bedrijfswagen op diesel. Zo’n 90% van de bussen heeft namelijk een dieselmotor. De reden daarvoor is het verbruik. Ondernemers rijden vaak veel. Het lage verbruik van een diesel betaalt zich daarom dubbel en dwars uit, zelfs nu (milieu)regels het bezit van een dieselauto meer belasten.

Nadelen

De uitstoot is dan ook meteen een nadeel van een bus met een dieselmotor. Ook al ligt het verbruik lager dan bij een benzineauto, door de stikstofuitstoot van een diesel is deze bedrijfswagen een stuk vervuilender. Er komen daardoor ook steeds meer maatregelen, bijvoorbeeld door milieuzones in te stellen in steden.

Een ander nadeel is het rijcomfort. Een diesel voelt vaak net iets logger dan benzineauto’s en maken meer geluid. Dat geldt zeker als je een dieselmotor hebt die te weinig vermogen heeft voor het gewicht dat hij meedraagt. Zo’n motor moet dan te hard werken en gaat veel lawaai maken. Als je het wat dat betreft vergelijkt met elektrische bussen, dan legt een diesel het natuurlijk helemaal af.

Bedrijfswagens op benzine

Voordelen

Hoewel de meeste ondernemers dus gewend zijn aan een diesel, zijn er voldoende redenen om voor een benzine bestelwagen te kiezen. Bedrijfswagens op benzine maken over het algemeen minder lawaai, dat rijdt dus een stuk rustiger.

En zoals je misschien ook wel kent van personenauto’s, reageert het gaspedaal in een benzinewagen directer dan in diesel bussen. Een benzinemotor rijdt ten opzichte van diesel dus vaak wat soepeler. En ook al is het verbruik iets hoger, een benzine bedrijfswagen is minder schadelijk voor het milieu, omdat die minder stikstofdioxide uitstoot dan een diesel.

Nadelen

Misschien wel het belangrijkste nadeel: er zijn niet zo heel veel bedrijfswagens op benzine. Ook ligt het verbruik van een benzinemotor dus wat hoger dan bij een diesel. En hoe zwaarder de auto, hoe groter dat verschil wordt. En natuurlijk ook: hoe meer je ermee rijdt, hoe groter het verschil. Tegelijkertijd is het verschil qua kosten wel een stuk kleiner geworden de afgelopen jaren. Diesel is niet meer zo veel goedkoper per liter dan benzine.

Elektrische bedrijfswagens

Voordelen

Als we het dan toch over verbruik hebben, dan zijn de elektrische bedrijfswagens natuurlijk de absolute winnaars. Deze stoten namelijk niets uit, al moet je hem natuurlijk wel opladen. En dat zorgt uiteindelijk ook voor CO2-uitstoot. Die uitstoot is alleen nog altijd klein vergeleken met verbrandingsmotoren.

Een elektrische bedrijfswagen rijdt bovendien een stuk stiller en lichter dan benzine en diesel bussen. En overheden proberen het bezit van elektrische bedrijfswagens te stimuleren, waardoor je nu nog profiteert van een aantal fiscale voordelen als je een elektrische bus koopt.

Nadelen

Elektrische bedrijfswagens hebben misschien de toekomst, ze zijn nog altijd wel duurder dan benzine en diesel bussen. Je moet die investering als bedrijf dus wel kunnen maken. Heb je de middelen daar niet voor, dan is het vanuit financieel oogpunt verstandig om voor een bedrijfswagen op benzine of diesel te gaan.

Als je hulp wil bij het kiezen van de juiste bus, kom dan gerust eens langs bij Dutch Vans. Wij hebben meer dan 300 scherp geprijsde occasions op voorraad, waardoor je bij ons altijd de perfecte bedrijfswagen vindt. Je vindt ons in Barneveld, pal naast de A1.