Dit moet je weten over nieuwe milieuregels voor bussen in binnenstad

Bedrijfswagenvoorraad 18 September 2023

Het wordt binnenkort goed opletten met jouw bedrijfswagen als je in een Nederlandse stad komt. Vanaf 2025 worden de regels in de milieuzones namelijk een stuk strenger. Omdat het verstandig kan zijn om bij de aanschaf van een nieuwe bus nu al rekening te houden met die regels, leggen we uit wat ze inhouden.

Als je op dit moment in een oude diesel bedrijfswagen rijdt, kan het al zijn dat je niet meer in het centrum van bepaalde steden mag komen. Andere bussen zijn nog overal welkom. Dat gaat snel veranderen. We leggen daarom uit hoe het nu zit, wat de regels vanaf 2025 zijn en waarom 2028 een belangrijk jaar is.

Hoe is de huidige situatie nu?

Elke bedrijfswagen valt in een emissieklasse van 0 t/m 6. Hoe schoner de bus is, hoe hoger de klasse zal zijn. Alleen als je in een diesel bus rijdt, is het op dit moment goed om te weten wat de emissieklasse is. Sinds 2020 gelden er namelijk beperkingen en zijn er twee milieuzones.

Een gele zone is toegankelijk voor bussen met een emissieklasse van 3 of hoger. Om een groene zone in te rijden, moet je bus emissieklasse 4 of hoger hebben. Deze regels gelden dus alleen voor dieselauto’s. Op dit moment hebben 4 steden een groene milieuzone: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Als je bus op benzine of lpg rijdt (of elektrisch is) mag je nu nog elke milieuzone in.

Zero-emissie zones vanaf 2025

De komende jaren gaat er veel veranderen in steden. Zo gaan deze 29 grote gemeenten een nul-emissie zone (ZE-zone) invoeren. De meeste starten op 1 januari 2025. Vanaf dat moment zijn alleen bedrijfswagens en vrachtwagens die niets uitstoten welkom in de ZE-zone. Ze moeten dus elektrisch zijn of op waterstof rijden. De omtrek van een ZE-zone is minimaal het stadscentrum plus de omliggende wijken.

Als jouw bedrijfswagen emissieklasse 4 of lager heeft, heb je direct geen toegang meer. Voor bedrijfswagens van emissieklasse 5 en 6 geldt een overgangsregeling (klik hier voor meer informatie daarover). Bestelauto’s met een emissieklasse 5 mogen vanaf 2027 de milieuzone niet meer in. Voor bestelauto’s met een emissieklasse 6 geldt dit vanaf 2028.

Nieuwe (tweedehands) bedrijfswagen kopen

Een lang verhaal kort: als je veel in binnensteden komt en jouw huidige bus heeft emissieklasse 4 of lager, dan wordt het waarschijnlijk tijd om naar een nieuwe te kijken. Met een bus die in emissieklasse 5 of 6 valt, is er iets minder haast geboden. Daarmee ben je nog 3 à 4 jaar welkom in de ZE-zone.

Het is goed om met deze nieuwe regels rekening te houden bij de aanschaf van een nieuwe (tweedehands) bus. Kom je veel in de stad, dan kan je daar in het gunstigste geval nog ruim 4 jaar komen met een benzine, diesel of lpg bus. Misschien dat het daarom nu al wel verstandig is om voor een elektrische bedrijfswagen te kiezen. Uiteraard kan je voor hulp bij het kiezen van een nieuwe tweedehands bus vrijblijvend contact opnemen met ons. Onze deskundige adviseurs staan je graag te woord.