10 tips bij het kopen van een occasion

Bedrijfswagenvoorraad 28 March 2024

Is het tijd voor een nieuwe bus voor jouw bedrijf, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan is een goede occasion aanschaffen een uitstekende keuze. Let er wel op dat je niet zomaar een bus kiest, bijvoorbeeld omdat hij er toevallig goed uitziet. Bespreek je wensen uitgebreid met de verkoper. Benieuwd naar meer tips bij het kopen van een occasion? Lees dan deze blog.

1. Weet wat je wil

De eerste en belangrijkste tip: zorg dat je weet wat je nodig hebt. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is het niet. Want heb jij de behoeften voor jouw bus écht goed in beeld? Weet je wat de binnenmaten zijn die je zoekt, het trekgewicht en het relatieve motorvermogen? Heb je een bijrijdersbank nodig? Hoe veel ga je er eigenlijk mee rijden, en wat voor brandstof past daarbij? Focus op dit soort basispunten, en niet te veel op opties die je later altijd nog kunt (laten) monteren of verwijderen.

2. Kijk goed naar de occasion die je wilt kopen

En dan bedoelen we niet alleen de buitenkant. Want een bus die er op het oog geweldig uitziet, kan onder de motorkap soms best een beetje tegenvallen. En andersom zijn er ook genoeg verborgen parels. Bekijk de door jou uitgekozen bus dus goed en stel alle vragen die bij je opkomen. En vertrouw niet zomaar de omschrijving van een ander, maar kijk zelf. Want wat voor de één ‘kleine gebruikersschade’ is, is voor jou misschien wel een absolute no-go. Het helpt hierbij natuurlijk als je de verkoper kunt vertrouwen. En als de kennis van de verkoper over bedrijfswagens op orde is.

3. Het gevoel moet ook goed zijn

Dus maak een uitgebreide proefrit! Rijdt en schakelt de auto zoals jij verwacht? Zit je lekker, maakt hij niet te veel herrie? Merk je dat de boel stevig in elkaar zit, of voel je het een beetje rammelen? Dit soort zaken merk je alleen als je een goede ronde maakt met een bus. Én, als je het kan vergelijken met andere bussen. Maak daarom ook zeker proefritten met verschillende bussen, als je de tijd hebt.

4. Garantie & Voorwaarden

Denk van tevoren na over je behoeften wat betreft de garantie. Schrijf ze op en neem ze mee naar de verkoper. Daar kun je ook nog eens navragen wat de garantievoorwaarden zijn. Voel je daarbij niet bezwaard om uitgebreid na te vragen wat er wel en niet onder de garantie valt! En wat voor eventuele risico’s je daardoor wel of niet loopt. Een betrouwbare dealer geeft jou rustig, uitgebreid en eerlijk antwoord op deze vragen.

5. Kilometerstand

Zeker, de kilometerstand is belangrijk. Bussen boven de 300.000 kilometer hebben al flink wat geleden, en onder de 100.000 zit je bijna altijd goed. Maar, kilometerstand zegt ook weer niet alles. Er kunnen namelijk allerlei onderdelen zijn die vervangen moeten worden, omdat de eigenaar daar expres tot het laatst mee heeft gewacht.

Bij Dutch Vans zijn we er altijd eerlijk over als dit mogelijk aan de orde is, maar die garantie heb je natuurlijk niet overal. En dan zijn er ook nog zaken die we niet kunnen weten. Een bus kan bijvoorbeeld weinig kilometers hebben gereden, maar toch al een heel zwaar leven achter de rug hebben gehad. Door veel in de stad te rijden bijvoorbeeld. Bussen die vooral op de snelweg hebben gezeten, zijn er vaak beter aan toe.

6. Ruimte voor tegenvallers

Denk aan de mogelijkheid op een tegenvaller. Het kan bij het kopen van een occasion nu eenmaal zo zijn dat er iets misgaat wat niemand had kunnen voorzien, ook de verkopers niet. Bij Dutch Vans willen onze verkopers daarom graag weten of je bij de aanschaf van een bus, budget hebt voor een mogelijke tegenslag. Dat kan hen helpen bij het adviseren van specifieke occasions.

7. Kwaliteit is zelden goedkoop

Misschien denk je ergens een kans tegen te komen die niet te missen is. Wat een koopje! Houd dan in gedachten dat kwaliteit zelden goedkoop is. Ga liever voor een occasion op basis van een eerlijke prijs. Juist dat blijkt meestal de beste deal. Want goedkoop blijkt maar al te vaak duurkoop, zeker bij auto’s en bussen…

8. Noteer verwachtingen en afspraken

Voor een zo goed mogelijke relatie tussen koper en verkoper, is het belangrijk dat je je wensen goed noteert. Zodat je deze zo helder mogelijk kunt overbrengen aan de verkoper. De verkoper kan dan zo gericht mogelijk helpen met je keuze. Zorg ook dat je de afspraken die je met de verkoper maakt, goed vastlegt in de koopovereenkomst.

 9. Contact met de verzekering

Stel, voordat je bus wordt geleverd, je verzekering op de hoogte. Zodat je er zo snel mogelijk mee de weg op kunt wanneer hij er eenmaal is.

10. Controleer afspraken bij aflevering

Het is zover, je bus wordt geleverd! Één ding nog: neem de koopovereenkomst nog een keertje goed door, en controleer bij de bus of aan alle afspraken is voldaan. Misschien is de verkoper onverhoopt iets vergeten, of klopt de kilometerstand niet. Dan kun je altijd nog even terug.

Klopt het allemaal? Dan ben je ready to go. Geniet van je nieuwe bus!