Bestelbussen en bijtelling: zo werkt het

Bedrijfswagenvoorraad 7 February 2024

Als ondernemer ben je vast wel bekend met de term bijtelling. En als particulier heb je er waarschijnlijk weleens van gehoord, al weet je misschien niet precies wat het is. In deze blog leggen we kort en eenvoudig uit hoe bijtelling werkt. En we gaan in op de vraag: hoe zit het met de bijtelling voor bestelbussen?

Lekker, een auto van de zaak. Als ondernemer kun je zo net wat voordeliger een mooie wagen aanschaffen dan als particulier, en als werknemer scheelt het een hoop kosten als je geen eigen auto hoeft te onderhouden.

Bijtelling: zo werkt het

Maar juich niet te vroeg, want zo groot is dat voordeel nu ook weer niet. Je hebt namelijk te maken met bijtelling. Dat zijn extra kosten die je betaalt als je de auto niet alleen zakelijk rijdt, maar ook privé. En het werkt heel simpel: als je per jaar meer dan 500 privékilometers maakt met je bedrijfswagen, dan betaal je bijtelling.

Hoe hoog die bijtelling is? Ook dat is vrij eenvoudig te berekenen. De fiscale bijtelling is altijd 22% van de cataloguswaarde van de auto. Het bedrag dat daar uitkomt, wordt opgeteld bij je inkomen en daarover betaal je belasting. Die belasting, dat is de netto bijtelling die je jaarlijks betaalt. Dit tarief blijft 5 jaar lang gelden.

Voorbeeld

De aanschafwaarde van je bedrijfswagen is 30.000 euro, dan is de bijtelling 22%, dus 6.600 euro. Als je inkomen in belastingschijf 1 valt (36,93%), zijn de extra kosten die je betaalt voor je bedrijfswagen: 36,93% van 6.600 euro = 2437,38 euro per jaar.

Alleen zakelijk rijden: geen bijtelling

Zoals hierboven benoemd, betaal je geen bijtelling als je je bedrijfswagen alleen zakelijk gebruikt. Maar let op, de Belastingdienst is daar streng op. Je moet een volledig kloppende rittenregistratie afleveren, waarmee je aantoont dat je jaarlijks niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden met je bedrijfswagen.

Gelukkig is er op deze regel een mooie uitzondering voor bestelauto’s! Je kunt bij de Belastingdienst een verklaring ‘Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Je hoeft dan niet met een rittenregistratie te bewijzen dat je de bedrijfswagen alleen zakelijk gebruikt. Deze uitzondering is er omdat het bij bestelbussen natuurlijk vaker voorkomt dat hij puur zakelijk wordt gereden dan bij personenauto’s.

Waar je wel op moet letten, is dat je altijd een verklaring moet kunnen geven van je zakelijke rit. De Belastingdienst voert controles uit op basis van camerabeelden en gegevens van bijvoorbeeld tankstations. Vooral als je op ongebruikelijke tijdstippen met je bestelbus rondrijdt, kun je weleens gevraagd worden om aan te tonen dat het een zakelijke rit was.

Voordelen elektrisch rijden verdwijnen

De afgelopen jaren was er een flinke korting op de bijtelling voor elektrische bedrijfswagens. Je betaalde in 2020 bijvoorbeeld maar 8%, in plaats van 22% bijtelling. Inmiddels is dat al opgelopen naar 16%, in 2025 wordt het 17% en in 2026 is het 22%, dus dan is er geen voordeel meer ten opzichte van voertuigen met CO2-uitstoot.

Tips: Youngtimerregeling & ‘kaal’ aanschaffen

Er is nog een leuke uitzondering: de youngtimerregeling. ‘Youngtimers’ zijn auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. Bij deze auto’s is het een stuk aantrekkelijker om ze naast zakelijk, ook privé te rijden. De bijtelling geldt dan namelijk over de dagwaarde van de auto. En bij auto’s die zo oud zijn, ligt de dagwaarde natuurlijk vele malen lager dan de oorspronkelijke aanschafwaarde!

Dan nog een tip als je wel een nieuwe bedrijfswagen aanschaft, die je zowel zakelijk als privé wil gebruiken. Koop hem zonder extra’s, dus helemaal ‘kaal’. Alle extra’s die je toevoegt bij de aanschaf, tellen namelijk mee met de cataloguswaarde waar de bijtelling over wordt berekend. Heb je behoefte aan een uitgebreide bedrijfswageninrichting, allerlei extra’s op de carrosserie en lekkere speakers in de cabine? Doe dit dan later!

Meer weten?

Wil je meer informatie over bijtelling, en hoe het zit met bijtelling en bestelauto’s? Neem dan gerust contact met ons op. De deskundige adviseurs van Dutch Vans staan je graag te woord.