Check, dubbelcheck: dit controleren monteurs voor een bus de deur uitgaat

Bedrijfswagenvoorraad 1 December 2023

Betrouwbaarheid is één van de belangrijkste aspecten van een voertuig. Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijfswagens. Voordat een bus bij Dutch Vans de deur uitgaat, checken de monteurs daarom nog één keer of hij volledig in orde is. Monteur Martin vertelt welke punten hij allemaal langsloopt bij die laatste check.

Is de handrem goed afgesteld? Zijn de nog remblokken dik genoeg? Hebben de banden voldoende profiel? Werkt alle verlichting? Dutch Vans-monteur Martin loopt een uitgebreide checklist langs voor een bus bij de klant wordt afgeleverd. “Er gaat hier geen auto weg die niet helemaal is nagekeken.”

De aflevercheck

Martin zorgt ook dat specifieke wensen en aanpassingen van de koper worden doorgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied van hydraulica. En hij verzorgt de aflevercheck. “Dan loop ik echt alles na”, vertelt Martin. “Of hij er netjes uitziet en alles erop zit zoals het hoort. Of er niks kapot is natuurlijk en we rijden nog een rondje voor de zekerheid, om te kijken of er geen lampjes op het dashboard gaan branden.”

Vaak zijn de bussen grotendeels al in orde, want ook bij binnenkomst worden ze goed gecontroleerd en worden defecten gerepareerd. Maar er kunnen altijd nog kleine dingen zijn. “Denk aan de roostertjes in het dashboard, die zijn soms versleten doordat er een telefoonhouder in heeft gehangen. En de bedieningskabels van de deuren functioneren niet altijd perfect, dus dat maken we dan nog in orde.”

Details

Martin hecht bij de aflevercheck ook waarde aan details. “Ik zorg er bijvoorbeeld altijd dat de eerste zes radiozenders vast zijn ingesteld. Zodat je meteen muziek te horen krijgt en niet hoeft te beginnen met een krakende radio. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn belangrijk voor de klantervaring.”

Zijn alle punten op de checklist afgevinkt? Dan rijdt Martin of een collega nog een rondje met de bus. “Soms lijkt alles in orde, maar krijg je na 15 kilometer rijden tóch nog een storing te zien op het dashboard. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren, doordat klanten die bussen bij ons inleveren, ons niet volledig geïnformeerd hebben.”

Door er een stuk mee te rijden, achterhalen we zo’n probleem alsnog. “We willen natuurlijk voorkomen dat de klant hier de A1 op rijdt in zijn mooie nieuwe aanwinst en dat er al na 10 minuten rijden een lampje gaat branden. En dat voorkomen lukt ons in principe altijd, want we lopen bij de aflevercheck echt alles na.”