Diesel, kan het nog?

DUTCH fans 29 December 2020

Diesel is de laatste tijd steeds meer onder vuur komen te liggen. Sommige steden weren bijvoorbeeld oudere dieselvoertuigen. De discussie over aanvullende milieubelastingen voor dieselwagens is ook nog lang niet ten einde. Is het in deze tijd nog wel verstandig om een wagen met een dieselmotor te kopen? Met andere woorden: diesel, kan het nog?

Om met de deur in huis te vallen: het antwoord is ja, dat kan zeker nog. In dit artikel leggen we je graag uit waarom diesel ook vandaag de dag nog steeds een goede optie is als je een bedrijfswagen wilt kopen.

Aandeel elektrische bedrijfswagens nog laag

Elektrisch rijden is in opkomst. Er rijden inmiddels al meer dan 100.000 volledig elektrische wagens rond in Nederland. We hebben het dan wel voornamelijk over personenauto’s. Voor bedrijfswagens is het aandeel van volledig elektrische voertuigen een stuk lager. Als we als voorbeeld bestelauto’s nemen, dan zien we dat het aandeel van elektrische voertuigen in deze branche nu hooguit 3% is (bron: Topsector Logistiek).

Elektrisch nog geen volwaardig alternatief diesel voor bedrijfswagens

Waarom is elektrisch rijden voor bedrijfswagens nog steeds geen volwaardig alternatief voor diesel? We zien twee belangrijke redenen.

De eerste reden is praktisch: de actieradius. De actieradius van elektrische voertuigen wordt steeds beter en is voor veel personenwagens tegenwoordig acceptabel. Voor bedrijfswagens is het een ander verhaal. Een actieradius van bijvoorbeeld 150 kilometer is onwerkbaar voor veel ondernemers. Het overgrote deel van de bedrijfswagens rijdt aanzienlijk meer kilometers per dag. En wat als de batterij leeg is? Het spreekt voor zich dat een bedrijfswagen, die overdag 3 tot 4 uur stilstaat, voor een ondernemer niet werkbaar is.

Er zijn natuurlijk al voertuigen op de markt die een actieradius van 300 à 400 kilometer hebben. In de nabije toekomst wordt 500 kilometer zeker mogelijk.

Dat is een mooi bruggetje naar de tweede reden waarom elektrisch rijden voor bedrijfswagens nog geen volwaardig alternatief is: de prijs. Hoe hoger de actieradius, hoe duurder de wagen. Een elektrische bedrijfswagen kost al gauw twee of drie keer zoveel als een vergelijkbaar model met een dieselmotor.

Dieselmotoren en het milieu

De overheid stimuleert elektrisch rijden omdat daarbij geen broeikasgassen en stikstofdioxide worden uitgestoten. Dat betekent niet dat alle diesels nu als vies en milieuonvriendelijk bestempeld kunnen worden. De moderne dieselmotoren zijn veel schoner dan die van tien of twintig jaar geleden. Diesels zijn ook per definitie zuiniger, en stoten dus minder CO2 uit dan vergelijkbare benzineauto’s.

De kosten van een bedrijfswagen op diesel

Kijken we naar de kosten van bedrijfswagens die op diesel rijden, dan vallen twee dingen op. Ten eerste dat de wegenbelasting voor dieselauto’s stijgt. Met name bij wagens zonder roetfilter. Ten tweede valt op dat de gemiddelde aanschafprijs van dieselwagens licht aan het dalen is.

Hoe deze beide zaken zich ontwikkelen is koffiedik kijken. Bij de aanschaf van een occasion bedrijfswagen gaat het toch vooral om gezond verstand: je kijkt dan naar de aanschafprijs, de verwachte afschrijving, en hoeveel kilometers je verwacht te rijden. Het is een feit dat er vandaag de dag voor gebruikte bedrijfswagens op diesel nog altijd voordelige en interessante deals te maken zijn.

Ondernemen is vooruitkijken

Ondernemers houden met het oog op de lange termijn alle ontwikkelingen goed in de gaten. Dus als het tijd is om een bedrijfswagen of het wagenpark te vernieuwen, zal de vraag zeker opkomen: kies ik voor diesel of elektrisch? DUTCH Vans heeft veel klanten die op een verstandige manier hun wagen of wagenpark willen vervangen. En daarbij ook voor de keuze staan: gaan we al over op elektrisch of toch liever weer een wagen met dieselmotor? Als we dan samen kijken naar de huidige situatie, zien we dat diesels voorlopig nog wel toekomst hebben.

Bedrijfswagen op diesel kan nog jaren mee

Neem bijvoorbeeld wagens die een jaar of vijf, zes geleden op de markt zijn gekomen.  Deze worden nu vaak bij ons als occasions aangeboden.  Onder de huidige wet- en regelgeving kunnen deze prima nog zeker 6 à 7 jaar mee. De wetten en regels voor dieselmotoren zullen heus wel weer een keer wijzigen in de toekomst, maar wanneer en hoe is nu eenmaal niet te voorspellen. Zoals het er nu voor staat kun je gerust stellen dat als je een bedrijfswagen van 6 jaar oud koopt, je daar nog prima 6 jaar mee kunt rijden.

Huidige omstandigheden

Het coronavirus heeft voor veel ellende gezorgd, in allerlei gradaties en op allerlei gebieden. Gelukkig neemt het aantal besmettingen en het aantal ziektegevallen de laatste tijd sterk af. We hopen allemaal dat het virus snel volledig onder controle, of liever nog helemaal verdwenen is.

Voorlopig zullen we er nog wel mee te maken hebben dat de focus bij de overheid ligt op de coronacrisis en de maatschappelijke gevolgen daarvan. Daardoor is dat de kans dat bestaande regels worden aangescherpt klein. Voor ondernemers een bijkomstigheid die bijdraagt aan een betere kans deze moeilijke periode door te komen.

Over DUTCH Vans

Dealerkwaliteit voor groothandelsprijzen is ons motto. Ben je op zoek naar een bedrijfswagen? We bieden je een ruime keuze, want we hebben altijd minimaal 300 voertuigen in diverse soorten en maten op voorraad. Bekijk het actuele en uitgebreide aanbod op onze site, of kom bij ons langs. Aan de Mercuriusweg 41 in Barneveld kun je uitgebreid rondkijken. We geven je er graag een persoonlijk en deskundig advies op maat.

Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Bel ons op 0342-765 557 of stuur een e-mail naar info@dutchvans.com.