Bedrijfsbus leasen of kopen? De voor- en nadelen op een rij

Lease 12 April 2023

Een bedrijfsbus leasen of kopen: wat is verstandig? In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rij. Want zowel het leasen als het kopen van een bedrijfswagen kan een goede beslissing zijn.

Ga je een bedrijfsbus leasen of kopen? Dat is best een keuze, want er zit natuurlijk nogal een verschil in. En ook binnen het leasen heb je weer verschillende constructies. Al met al heb je best wat om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe bus.

De eerste vraag die gesteld moet worden, is of je genoeg geld hebt om een bedrijfswagen in één keer te betalen. De tweede vraag is steeds vaker of je, als je dat geld hebt, de bus in één keer wil afbetalen.

Twijfel je wat beter is, een bedrijfswagen leasen of kopen? Dan helpen we je graag een handje. Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij. Hopelijk kun je op basis daarvan besluiten wat het beste past bij jouw bedrijf: leasen of kopen.

Leasen bus

Als je een bedrijfsbus wilt leasen, heb je de keuze tussen financial leasen en operational leasen. Dit laatste komt neer op het ‘huren’ van een bedrijfswagen en is niet mogelijk bij Dutch Vans. Bij ons kun je alleen financial leasen, daarom zetten we hierover de voor- en nadelen voor je op een rij.

De voordelen van financial lease bedrijfsbus:

 • Je bent niet in één keer een groot bedrag kwijt, maar betaalt in termijnen.
 • Je bent direct economisch eigenaar van de bedrijfswagen. Dat houdt in dat je de wagen mag afschrijven en dat je kunt profiteren van fiscale voordelen als btw-aftrek, investeringsaftrek en renteaftrek.
 • Je bepaalt zelf je afschrijvingstermijn (dit kan van 12 maanden tot 72 maanden), waardoor je een duidelijk maandbedrag betaalt.
 • Je mag ook meer aflossen dan afgesproken, zonder dat je daar een boete voor krijgt.
 • Je mag zelf beslissen hoeveel kilometers je rijdt.

De nadelen van financial lease bedrijfswagen:

 • Je bent nog steeds verantwoordelijk voor verzekerings-, reparatie- en onderhoudskosten. En ook voor wegenbelasting (en andere belastingen).
 • Het bedrijf waarvan je leaset of de bank is juridisch eigenaar, waardoor je de auto niet kan verkopen. De bank kan de wagen op deze manier ook als onderpand gebruiken als er financiële problemen zijn.

Wil je nog meer weten over het leasen van een bus bij Dutch Vans. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Kopen bedrijfswagen

Een bedrijfsbus kopen in plaats van leasen kan een behoorlijke stap zijn. En voor sommige startende bedrijven is het vooral een grote investering van duizenden euro’s. Als je genoeg geld hebt en je durft de stap aan: dan neig je al snel naar kopen. Hieronder de voor- en nadelen.

De voordelen van het kopen van een bedrijfsbus:

 • Je hoeft niet maandelijks een bedrag af te lossen.
 • Alles is in één keer geregeld, zowel de aankoopsom als de btw.
 • Je bent zelf zowel economisch als juridisch eigenaar van de wagen.

De nadelen van het kopen van een bedrijfswagen:

 • Je bent verantwoordelijk voor reparaties, onderhoud, verzekeringen en zaken als de wegenbelasting. Dit moet allemaal, naast de aankoop, ook uit je eigen zak komen. Hier moet je als bedrijf dus ook geld voor wegleggen.
 • Je bent in één keer een behoorlijk werkkapitaal kwijt, waardoor je dit niet meer in andere zaken kunt investeren. Maak dus eerst voor jezelf een goed overzicht van wat je echt nodig hebt.