Koop of lease?

Lease 31 July 2020

De aanschaf van een bedrijfswagen is een forse investering. Betaal je het aankoopbedrag in één keer, dan is de auto van jou en is de zaak rond. Simpel en duidelijk, en toch gebeurt dit steeds minder doordat er vaak voor lease gekozen wordt. Veel ondernemers vinden het namelijk geen prettig idee om ineens een fors bedrag te investeren. En er zijn ook ondernemers met een kleine begroting, die toch een bedrijfswagen nodig hebben.

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om je bedrijfswagen te financieren. DUTCH Vans heeft veel kennis en ervaring op het gebied van lease. In dit artikel gaan we wat dieper in op de keuze tussen koop en lease en we lichten de verschillende leasevormen toe. Daarbij beantwoorden we de volgende vragen: 

  • Hoe maak ik een keuze tussen het kopen of leasen van een bedrijfswagen?
  • Wat zijn de verschillende leasemogelijkheden en welke past het beste? 
  • En waar moet er verder nog rekening meer gehouden worden?

 

De belangrijkste afwegingen

Wat zijn de belangrijkste motieven om te kiezen voor koop of lease? De eerste afweging is bijna altijd financieel: heb je het geld ‘op de plank‘ liggen?  Is dat niet het geval, dan is de keuze al snel gemaakt en kom je automatisch bij financiering uit. Heb je het volledige aankoopbedrag wél beschikbaar? Dan is de tweede afweging: wil ik wel zo’n groot bedrag in één keer investeren? Is het antwoord op deze vraag ja, dan is kopen de voor de hand liggende optie. Verwacht je het geld op korte termijn voor andere investeringen nodig te hebben, dan is leasen misschien toch beter.

Een derde mogelijke overweging is: past een leaseconstructie wel bij mijn bedrijfsvoering? Hier is geen kant en klaar antwoord op, ieder bedrijf is immers weer anders. Wil je hierover van gedachten wisselen, dan denken we graag met je mee. DUTCH Vans bekijkt graag samen met jou de situatie voor een deskundig en passend advies.

 

Twee vormen van leasen

Er zijn tegenwoordig steeds meer varianten van leasecontracten. Deze zijn simpelweg allemaal in twee hoofdvormen onder te verdelen: Operational Lease en Financial Lease. Operational Lease houdt in dat, naast het financieren van het aankoopbedrag, alle andere kosten voor het rijden van je auto ook in het leasebedrag zijn opgenomen. Onderhoud, belasting, verzekering en verbruiksmateriaal zoals banden zijn allemaal bij de leaseprijs inbegrepen. Financial Lease is eenvoudiger. Bij Financial Lease financier je alleen het aankoopbedrag. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de wegenbelasting, belasting, verzekering en het onderhoud.

Er zijn nog één ander belangrijk verschil tussen de twee leasevormen. Bij Financial Lease ben je zelf economisch eigenaar van de wagen en bij Operational Lease is dat de leasemaatschappij. Dit heeft wel een consequentie waar je rekening mee moet houden. Kies je namelijk voor Operational Lease, dan ben je niet de eigenaar en kun je dus niet profiteren van de fiscale voordelen die eigenaarschap met zich meebrengt! 

 

 

Welke leasevormen biedt DUTCH Vans?

DUTCH Vans biedt Financial Lease. We helpen bij het afsluitenban een leasecontract voor de aanschaf van de auto.  Lease je een wagen via DUTCH Vans, dan investeer je dus zonder liquiditeitsverlies. Je voertuig is dan direct jouw eigendom en je profiteert van alle fiscale voordelen.

Er zijn nog meer voordelen als je kiest voor Financial Lease via DUTCH Vans: zo hoef je geen jaarcijfers te overleggen. Handig voor starters! Ook is het mogelijk boetevrij versneld af te lossen.

 

Mogelijke looptijden

Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag. We zien dat veel van onze klanten kiezen voor een looptijd van drie tot vijf jaar. Leasen is echter al mogelijk met een looptijd vanaf twaalf maanden. Korter is niet haalbaar, door relatief hoge bankkosten bij een kortere termijn. De maximale looptijd is maar liefst 72 maanden, oftewel zes jaar. 

 

Hoe kies ik de juiste looptijd?

Wat is nu aantrekkelijker, een lange of een korte looptijd? Dat verschilt nogal per situatie. We geven twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld is een startende ondernemer met weinig of geen kapitaal, en een klantenkring die nog moet groeien. Deze ondernemer zal een langere looptijd kiezen, want hoe langer de looptijd hoe lager het maandbedrag.  

Als tweede voorbeeld nemen we een ondernemer die veel kilometers maakt en veel van de auto vraagt. Na enkele jaren kunnen dan de onderhoudskosten behoorlijk oplopen. Om die kosten voor te zijn zal deze ondernemer kiezen voor een looptijd van twee tot vier jaar. De leeftijd en staat van de auto bij aanschaf spelen hierbij natuurlijk ook een rol.

 

Bijtelling bij lease

Of je nu koopt of least, vergeet niet na te denken over de fiscale bijtelling. Hoe zit het ook alweer? Kort samengevat: fiscale bijtelling houdt in dat een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij je belastbare inkomen wordt opgeteld. Je betaalt dan dus meer belasting. Je krijgt te maken met bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfswagen. 

Schaf je de nieuwe bedrijfswagen aan zonder het afsluiten van een Financial Lease contract? De regels voor het privégebruik van de auto en het betalen van de bijtelling zijn exact hetzelfde. 

 

Pas op voor lease-cowboys

Lease is een vorm van financiering die de laatste jaren in populariteit is toegenomen. Helaas zijn er lease-aanbieders die hier keihard op inspelen en klanten onder druk zetten om snel te beslissen. Naar onze mening is dit geen klantvriendelijke werkwijze. DUTCH Vans biedt graag het eerlijke en complete verhaal en werkt hierin samen met Action Lease. Samen met onze partner belichten we alle voor- en nadelen en geven we een vakkundig advies op maat.

 

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je meer weten over de financial lease mogelijkheden bij DUTCH Vans? Hier lees je er nog meer over. Daar vind je ook onze lease calculator, waarmee je zelf eenvoudig je maandbedrag kunt berekenen. 

Je kunt ons ook bellen op 0342-765 557, en e-mailen kan naar info@dutchvans.com. Uiteraard kan je met vragen ook rechtstreeks bij Action Lease terecht. Je kunt Action Lease bellen op 026-2030 560 en e-mailen kan naar info@actionlease.nl. Of kom bij ons langs aan de Mercuriusweg 41 in Barneveld, waar je uitgebreid rond kunt kijken en we je graag deskundig en persoonlijk adviseren.