Deze bussen hebben de grootste trekkracht

Bedrijfswagenvoorraad 3 March 2024

Op zoek naar een bestelbus met trekhaak? Rij je vaak met een aanhanger rond, maar weet je niet precies hoe sterk je bus moet zijn om die te trekken? Wij helpen je graag een handje. In deze blog bespreken we de bussen met de meeste trekkracht.

Vakmensen zoals hoveniers, verhuizers en marktkoopmannen, rijden vaak met een aanhangwagen. Dus hebben ze een bestelbus nodig die dat trekt. Wil je weten welke bussen de meeste (relatieve) trekkracht hebben? Lees dan verder.

Liever handgeschakeld

Voordat we de sterkste bussen voor je op een rij zetten, eerst nog een tip: handgeschakelde voertuigen hebben meestal net wat meer trekkracht dan de automaat-variant van hetzelfde model. Bij automaten kiezen fabrikanten ervoor om de trekkracht iets naar beneden bij te stellen, om de transmissie te beschermen.

Kleine en middelgrote bestelbussen

Over het algemeen geldt: hoe groter de bus, hoe sterker. Maar misschien heb je geen superzware aanhangers. Dan kan een klein model bestelbus ook al sterk genoeg zijn. Voor de meeste compacte bestelwagens geldt dat de trekkracht is begrensd op ongeveer 1500kg. Sterke, betrouwbare bussen zijn bijvoorbeeld de Volkswagen Caddy en Ford Transit Connect.

Middelgrote bussen kunnen meestal aanhangers trekken tot zo’n 2.000kg. Heb je toch nét iets meer nodig? Dan is de Ford Transit Custom waarschijnlijk de beste optie. Deze krachtige bus heeft in sommige uitvoeringen tot wel 2800kg trekgewicht. Een andere goede optie voor een middelgrote bestelbus met veel trekvermogen, is de Mercedes-Benz Vito.

Grote bussen: altijd veel trekvermogen

Grote bussen hebben in principe altijd veel trekkracht. Maar de factor betrouwbaarheid is daarbij natuurlijk van extra groot belang. Met een flink beladen laadruimte én aanhangwagen, moet de bus namelijk erg hard werken. En dat moet-ie wel volhouden.

Dus rij je regelmatig met een zware aanhangwagen en wil je zeker zijn dat je bus dat aankan, ook op de lange termijn? Dan adviseren wij om te kiezen voor bijvoorbeeld een Volkswagen Crafter, Mercedes-Benz Sprinter of Iveco Daily.

Informatie & advies

Wil je meer weten over trekvermogen van verschillende bussen, of persoonlijk advies welke bus bij jouw bedrijf past? Neem dan gerust contact op. De deskundige adviseurs van Dutch Vans staan je graag te woord.