BPM vrijstelling voor ondernemers met bestelauto vervalt in 2025

Bedrijfswagenvoorraad 8 January 2024

De BPM vrijstelling voor ondernemers met een bestelauto vervalt per 1 januari 2025. Als je een nieuwe bestelbus koopt voor je bedrijf, betaal je straks gewoon bpm – net als bij een personenauto. Voor voertuigen die ouder dan 5 jaar zijn, hoef je sowieso geen bpm te betalen. Meer weten over wat er verandert met hoe het zit met de (afschaffing van de) BPM vrijstelling voor ondernemers? Lees dan verder.

Recent schreven we al over de nieuwe milieuzones en de gevolgen voor eigenaars van bedrijfswagens. Maar er is nóg een nieuwe maatregel die ingaat vanaf 2025 en mogelijk invloed heeft op de kosten die je maakt als ondernemer voor je bedrijfswagen(park). Per 1 januari 2025 vervalt de BPM vrijstelling bij de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens.

Wat is BPM en BPM vrijstelling?

BPM is de afkorting voor Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. Het is een belasting die je betaalt wanneer je in Nederland een auto of bestelbus koopt. In het geval van bestelbussen geldt: als de bus relatief nieuw is, dus 5 jaar jonger, dan betaal je een bepaald percentage van de netto catalogusprijs bovenop die prijs. De hoogte van de BPM is afhankelijk van hoe oud de auto is en hoe zuinig hij rijdt. Voor elektrische voertuigen betaal je om die reden ook geen bpm.

Op dit moment geldt er nog een BPM vrijstelling voor zakelijke rijders. Dat betekent dat als je de bestelbus voor meer dan 10% gebruikt voor zakelijk rijden, je geen BPM hoeft te betalen. En belangrijk om te benadrukken: wanneer je een tweedehands bus koopt die ouder dan 5 jaar is, hoef je sowieso geen BPM te betalen. Daarin verandert ook met de afschaffing van de vrijstelling dus niets.

BPM regeling 2025

In het kort betekenen de nieuwe regels vanaf 2025 dus het volgende voor het aanschaffen van (tweedehands) bestelauto’s:

  • Als de bus 5 jaar oud is of jonger, betaal je BPM (want de BPM vrijstelling vervalt vanaf 2025).
  • Als de bus ouder dan 5 jaar is, betaal je geen BPM (daarin verandert niets).

Tip: Overweeg je om een nieuwe of jong gebruikte bestelbus te kopen (eentje die niet ouder is dan 5 jaar)? Dan kun je in 2024 dus nog profiteren van de BPM vrijstelling! Daarna wordt het verschil in prijs een stuk groter tussen een nieuwe of jong gebruikte bedrijfswagen en een bestelauto ouder dan 5 jaar.

Bedrijfswagen importeren

Wat verder goed is om te weten, is dat je voor voertuigen die je importeert uit het buitenland altijd BPM moet betalen. Ook als het een tweedehands auto of bestelbus betreft. Daarmee probeert de overheid te voorkomen dat Nederlanders gaan autoshoppen in, bijvoorbeeld, Duitsland.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de bpm of heb je andere vragen over de aanschaf van een (tweedehands) bedrijfswagen? Neem gerust contact met ons op, de deskundige adviseurs van Dutch Vans staan je graag te woord.