Welke bedrijfswagen kiezen? Pak dit stappenplan erbij

Bedrijfswagenvoorraad 26 May 2023

Welke bedrijfswagen kiezen? Het is een lastige vraag als je een (nieuwe) bedrijfsbus nodig hebt. Als je niet meteen een vermogen wil uitgeven dan is een tweedehands bedrijfswagen een uitstekend idee. Maar dan komt de volgende stap: wat zoek je precies? Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een tweedehands bedrijfswagen? Om je op weg te helpen, hebben onze bedrijfswagenexperts een stappenplan gemaakt.

Is het tijd om je eerste bedrijfswagen te kiezen, heb je je oude bedrijfswagen helemaal opgereden of zoek je een nieuw type bus? Pak dan dit stappenplan erbij om te bepalen welke bedrijfswagen jij kiest. Hiermee ga je doelgerichter te werk en voorkom je dat je per ongeluk een verkeerde bus koopt.

Stappenplan: tweedehands bedrijfswagen kopen

Stap 1. Bepaal je eisenpakket

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is belangrijk om even goed de tijd te nemen om te bedenken: wat heb ik nodig? Door je belangrijkste eisen op een rijtje te zetten, voorkom je dat je een verkeerde keuze maakt. Dus denk aan vragen als:

  • Wat ga ik vervoeren? Grote en zware spullen, of valt het mee?
  • Hoe veel mensen moeten in de bus passen?
  • Moet er een aanhanger achter?
  • Ga ik veel en ver rijden of zijn het vooral korte afstanden?

Stap 2. Verdiep je in de types en afmetingen

Misschien denk je ‘ach, ik weet al waar ik naar op zoek ben’. Je wil bijvoorbeeld graag een Volkswagen Caddy, een Mercedes-Benz Sprinter of een Ford Transit. Prima, maar vergeet niet dat elk model verschillende uitvoeringen heeft! Wielbases en hoogtes worden vaak aangeduid met L1, L2, L3 (lengte) en H1, H2, H3 (hoogte).

Als je stap 1 goed hebt uitgevoerd, dan helpt dat bij het inschatten van de juiste afmetingen. En dat scheelt enorm. In plaats van 30 bussen die aan je eisen voldoen, zijn het er opeens nog maar 5.

Stap 3. Let op het laadvermogen

Naast de afmetingen, heb je ook nog het laadvermogen dat een rol speelt bij de vraag welke bedrijfswagen je moet kiezen. Dit aspect is een aparte stap waard. Hoe krachtig moet jouw nieuwe bedrijfswagen zijn? Hoe zwaar is de lading die hij moet vervoeren? Zorg dat je dat helder hebt, zodat je niet met een bus komt te zitten die jouw vracht niet aankan. Je kunt het laadvermogen namelijk (bijna) niet meer verhogen!

Ter info: Rekken, stellingen en isolatie gaan van het laadvermogen af. En dat geldt natuurlijk ook voor het gewicht van de bestuurder en bijrijders 😉

Stap 4. Onderhoud > kilometerstand

Ja, de kilometerstand geeft een indicatie van hoeveel een auto al heeft geleden. Maar het zegt zeker niet alles. Misschien zit een bus na 120.000 kilometer precies op het punt dat er binnenkort van alles vervangen moet worden en heeft de vorige eigenaar dat expres nog niet gedaan. Bij Dutch Vans zijn we er altijd eerlijk over als dit mogelijk aan de orde is, maar die garantie heb je natuurlijk niet overal.

Ook kan het zo zijn dat bedrijfswagens met weinig kilometers op de teller, toch een zwaar leven hebben gehad doordat ze veel in stedelijke gebieden hebben gereden. Een bus die vooral snelwegkilometers heeft gemaakt, kan er beter aan toe zijn ondanks een hogere kilometerstand.

Stap 5. Check de vorige eigenaar

Probeer daarom ook te achterhalen wie de vorige eigenaar was. Want het liefst koop je een bus die nog niet een extreem zwaar leven heeft gehad. Vraag altijd even na wat voor type bedrijf eigenaar is geweest van een bus. Dat geeft je een idee van hoe zwaar een bedrijfswagen het heeft gehad. En houd er rekening mee dat sommige mensen niet de zorg geven aan een bus die jij eraan geeft!

Stap 6. Accessoires

Maak vooraf een inschatting van wat je nodig hebt en belangrijk vindt op het gebied van accessoires. Denk aan een trekhaak, airconditioning, een ingebouwd navigatiesysteem, cruise control, automatisering, ingebouwde stellingkasten, een imperiaal, sidebars en ga zo maar door. Laat je aan de ene kant niet verleiden tot allerlei leuke accessoires die je helemaal niet nodig blijkt te hebben.

Maar de andere kant kan natuurlijk ook. Je denkt: ‘ik heb niets nodig’ en vervolgens zit je de hele dag te zwoegen en te zweten, omdat je allerlei praktische accessoires mist. In dat laatste geval kunnen we je bij Dutch Vans overigens altijd nog helpen door extra’s toe te voegen op het gebied van carrosserieopbouw en bedrijfswageninrichting.